Systems Engineering

Bij technisch complexe projecten met een groot multidisciplinair team is een effectief gestuurd ontwerpproces essentieel. Systems Engineering optimaliseert het functioneren van een technisch systeem voor de gehele levenscyclus.

De leidraad van het vak was het boek Applied Systems Engineering. Tijdens de colleges werd de stof in een aangepaste volgorde behandeld. Studenten werkten in groepen van vier tot zes aan een casus. Onze subgroep ontwikkelde een autonoom laadsysteem voor koffers in vliegtuigbagageruimtes. Wij waren verantwoordelijk voor de work breakdown structure, project timeline, costs, risk management en het test and evaluation master plan. Ik stelde het risk management plan op en presenteerde deze. Het vak werd afgesloten met een mondeling examen over de lesstof.

Systems Engineering biedt een waardevolle set aan gereedschappen om het ontwerpproces van systemen te organiseren. Wel was de meerwaarde na het volgen van het bachelorvak beperkt. De casus had een lineaire opzet, waarbij onbekende groepen samenwerkten, wat helaas een ‘over the wall’-aanpak onvermijdelijk maakte. Desondanks heb ik een beter begrip gekregen van de terminologie binnen deze gestructureerde benadering van systeemontwerp. Het boek bevatte ook zeer waardevolle informatie die ik later ook weer zou gaan gebruiken bij mijn masterthesis.