Surface Engineering for Look and Feel

Elke lijn die een productontwikkelaar op papier zet, markeert een nieuw oppervlak. In eerst instantie wordt vaak weinig aandacht besteed aan de eigenschappen van deze oppervlakken. Toch worden er tal van subjectieve criteria aan deze oppervlakken gekoppeld om aan de producteisen te voldoen. De uitdaging ligt in het vertalen van deze subjectieve eisen naar meetbare, objectieve specificaties.

Het vak begon met een reeks colleges waarin het onderwerp werd geïntroduceerd aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. Verschillende oppervlakte-eigenschappen kwamen aan bod, zoals ruwheid, hardheid, thermische geleidbaarheid, hechting en diverse oppervlaktebehandelingen. Met deze basis gingen we in groepen van twee of drie aan de slag om een bestaand consumentenproduct naar keuze te analyseren en te herontwerpen, met de nadruk op het oppervlakteontwerp. Dit resulteerde in een verslag met specifieke ontwerprichtlijnen voor het gekozen product.

Het rapport heb ik samen met twee medestudenten geschreven. Ons onderzoek richtte zich op de tastwaarneming van een drone-afstandsbediening in relatie tot de bewegingen van de drone. Het onderzoek was opgedeeld in drie onderdelen: de knoppen, de vorm van de afstandsbediening in de hand en de correlatie tussen de joysticks en de snelheid/versnelling van de drone. Mijn focus lag op het laatste onderdeel, waarbij ik verschillende manieren van het vasthouden van de joysticks heb onderzocht en geanalyseerd. Ik heb specifiek gekeken naar de lengte, diameter en bewegingsruimte van de joysticks. Daarnaast heb ik onderzocht hoe grip kan worden gewaarborgd onder verschillende temperatuuromstandigheden, zoals het dragen van handschoenen bij kou en het omgaan met zweterige handen bij warmte.

Het was een interessant uitgangspunt om te ontdekken hoe gedetailleerd de oppervlakken van een consumentenproduct, zoals een drone-afstandsbediening, kunnen worden geanalyseerd. Het doel van het vak was het opstellen van ontwerprichtlijnen, waardoor het opzetten van een testopstelling voor mijn onderdeel buiten de gestelde kaders viel. Onze aanpak sloot wel goed aan bij de visie van de docent. Hij benadrukte dat goed onderzoek binnen een bedrijfsomgeving kan leiden tot het vrijmaken van budget om verdere verbeteringen te testen en uiteindelijk te implementeren. Het vak legde sterk de nadruk op het belang van surface engineering en daagde me uit om na te denken hoe subjectieve wensen omgezet kunnen worden in meetbare, objectieve eisen.