Plastic and Elastomer Engineering
Bij de realisatie van producten zijn plastics en rubbers onmisbaar. Om mijn kennis op dit gebied te vergroten, heb ik gekozen voor 'Plastic and Elastomer Engineering' van de opleiding werktuigbouwkunde. De toetsing van het vak bestond uit twee onderzoek presentaties en een toets aan het einde. Het vak werd afgesloten met een bezoek aan de auto-onderdelenfabrikant BOGE, gelegen in het Duitse Damme.
De ene helft van het vak schonk aandacht aan elastomeren, de andere helft aan plastics. Bij elastomeren lag de focus op grondstoffen, productie, gebruik en afdanken. Ook werden ontwikkelingen in het onderzoeksveld en de industrie verder belicht. Het deel over plastics behandelde de verschillende soorten, het vloeigedrag en de versterking met korte vezels, degradatie, recycling en plastics in de auto-industrie.
De auto-industrie diende als leidraad in de colleges. Samen met een medestudent werktuigbouwkunde gaf ik twee presentaties over vooraf bepaalde onderwerpen. De eerste presentatie behandelde het gebruik van plastics en elastomeren in zowel brandstofauto's als elektrische auto's. Hierbij heb ik onderzoek gedaan naar een zo groot mogelijke set onderdelen en subassemblages van auto’s om ze zo eerlijk mogelijk te kunnen vergelijken. De tweede presentatie ging over de productie en verschillen in banden en velgen. Hierbij lag mijn focus op de velgen en was mij de opdracht gegeven om bestaande velgen (gedeeltelijk) te vervangen door kunststof.
Daarmee was Plastic and Elastomer Engineering een mooie aanvulling op mijn vakkenpakket. Wel wist ik al best een deel van de lesstof, dus de diepgang was voor mij beperkt. Daarnaast is het wel jammer om te zien dat de ontwikkelingen in de banden- en rubberindustrie nog niet echt gericht zijn op het verlagen van de milieu-impact. Onderzoek naar verbeterde recepturen wordt gefinancierd door de industrie, waarbij de focus op de levensduur van het materiaal veel minder aandacht krijgt. Dit aspect ontbreekt ook op het nieuwe EU-label voor autobanden. Daar valt nog zeker wat te verbeteren wat mij betreft.