Packaging Design and Management I
Bij productontwikkeling is de verpakking van groot belang. Niet alleen omdat het deel uitmaakt van de levenscyclus van een product. Ook omdat het een aanzienlijke impact heeft op het dagelijks leven, de wereldwijde markt en distributie. De wereldwijde markt voor verpakkingen werd in 2022 geschat op 1000 miljard dollar. Niet gek als je bedenkt dat een gemiddelde Nederlander dagelijks zeven nieuwe, nog nooit geopende verpakkingen opent.
Een verpakking is meer dan een omhulsel; het beschermt, verkoopt en moet in de distributieketen passen. Met groeiende aandacht voor uitpakervaring en productinteractie wordt het steeds vaker als een product op zichzelf gezien. Packaging Design and Management I behandelt alle aspecten van verpakkingsontwikkeling.
Het vak werd gegeven door Prof. Dr. Ir. R. ten Klooster, de enige professor ter wereld met ‘verpakkingen’ in zijn professie. De colleges behandelden alle relevante aspecten, zoals het Stage Gate-model, productie- en vulprocessen, wetgeving, verpakkingsmaterialen, logistiek, marketing, verpakkingszwakheden en kosten. De kennis werd ondersteund met praktijkvoorbeelden uit zijn consultancyervaring.
De opgedane kennis werd toegepast in een zelfbedachte casus, waarin een combinatieverpakking moest worden gemaakt voor een voedings- en niet-voedingsproduct in de stijl van een bekend merk. Ik koos hiervoor een Nederlandse borrelnootjesfabrikant. Mijn product werd de 'Kringverjaardag Kit', bestaande uit vier sets van vier smaken borrelnootjes in minizakjes, samen met een porseleinen tray. Dit is ideaal voor het succesvol organiseren van feestjes met een aantrekkelijke en gemakkelijk op te zetten productcombinatie. Ook diende het als een strategie om de minizakjes van het merk nieuw leven in te blazen, gezien hun langzame terugtrekking uit de markt. Op deze manier kan de fabrikant de aangeschafte machines en productielijn langer benutten was mijn gedachte.
Mijn eindpresentatie richtte zich voornamelijk op de technische haalbaarheid van de verpakking. Ik ontwierp een complexe, vernieuwende doos die aan alle zichtbare kanten bedrukt moest worden, met aandacht voor snijbaarheid, vouwbaarheid en uitlijning binnen de toleranties van het gekozen materiaal.
Packaging Design and Management I overtrof mijn verwachtingen. De wereld van verpakkingen is fascinerend en biedt volop ontwerpuitdagingen. Het is verrassend hoeveel ruimte er nog is voor nieuw onderzoek, gezien het beperkte aantal verpakkingsexperts wereldwijd.
Helaas worden de meeste verpakkingen slechts eenmalig gebruikt voordat ze worden weggegooid. Veel ontwerpen zijn esthetisch of gebruiksvriendelijk, maar blijken uiteindelijk niet milieuvriendelijk. Dit onderstreept de noodzaak van een systeemverandering om de sector toekomstbestendig te maken. Striktere regelgeving of duurzaamheidsrichtlijnen vanuit grote spelers in de distributieketen zouden hierin een sleutelrol kunnen spelen.