Bakfietsclub

Na het succesvol afronden van mijn bachelorthesis bij de Bakfietsclub werd mij een bijbaan als productontwikkelaar aangeboden bij de jonge Rotterdamse onderneming. Naast het volgen van mijn mastervakken werd ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het gehele productportfolio van accessoires voor bakfietsen. 

In september 2022 begon ik als eerste met de ontwikkeling van een vernieuwend bankje voor kinderen. Uit mijn gebruiksonderzoek van mijn bachelorthesis bleek dat er behoefte was naar het efficiënt opbergen van spullen in de bakfiets. Daarom kreeg het bankje een opslagcompartiment onder het zitvlak. Hier kan de fietser bijvoorbeeld een extra slot, regenjas of snacks in opbergen. 

Om tot dit resultaat te komen paste ik gebruikelijke stappen in het product ontwikkelproces toe.  Ideegeneratie, CAD-modeleren, opstellen van een onderdelenlijst, technische tekeningen maken en ook de communicatie met de verschillende leveranciers. Dit omvatte ook de productie van een aantal samples die werden gebruikt voor validatie van het ontwerp. Daarnaast heb ik een gedetailleerde handleiding geschreven met illustraties voor de gebruiker om het montageproces te ondersteunen. Het bankje is inmiddels voltooid en te koop via Bol en de bakfietsclub website.

Het tweede product is een accuslot. Een bekend probleem bij bakfietsen is dat de accu gestolen kan worden. Hetzelfde geldt voor de fietscomputer die zich op het stuur bevindt. Daarom heb ik een accessoire ontwikkeld die beide problemen oplost. De ontwikkeling van het accuslot met kluisje is vergelijkbaar gegaan als bij de ontwikkeling van het bankje. Eerst verschillende ideeën uitgetekend, waarbij dit concept werd gekozen. Daarna heb ik het product gemodelleerd in CAD en technische tekeningen gemaakt. Vervolgens een sample laten maken, getest en na een paar kleine aanpassingen goedgekeurd voor een grotere batch. Tot slot een handleiding met illustraties geschreven. Ook deze is nu te vinden op Bol en op bakfietsclub.nl. 

Daarnaast heb ik nog twee producten ontwikkeld die geproduceerd kunnen worden op kleine schaal met een 3D-printer. Het eerste product is een haak die aan het frame van de bakfiets geschroefd kan worden. Het tweede product is een universele houder waar verschillende accessoires aan gemonteerd kunnen worden. Voor nu is dat een setje met een dubbele haak en een bekerhouder-ring of bekerhouder-bakje. Bij het ontwerpen van deze producten heb ik rekening gehouden met optimaal materiaalgebruik en printbaarheid in relatie tot de bruikbaarheid van de producten. Deze product-eisen optimaliseren die lang niet altijd hand in hand gaan vind ik een leuke puzzel om mee bezig te zijn! De enkele haak en multifunctionele houder zijn ook te koop via de Bakfietsclub website in meerdere leuke kleuren.

Een van de producten waar bakfietsgebruikers de meeste behoefte aan leken te hebben is een richtingaanwijzer. Na het aanleveren van het proof-of-concept in mijn bachelor thesis kreeg ik groen licht voor het door ontwikkelen van de richtingaanwijzer. Samen met een student elektrotechniek hebben we nu een set productie-klare prototypes ontwikkeld. De meeste leveranciers zijn nu gekozen. Een nieuwe werkstudent zal zodra Bakfietsclub er klaar voor is de productie starten.